Proteser

Proteser

Tannproteser er erstatninger for manglende tenner. Det eksisterer flere typer avtakbare tannproteser; hel- og delproteser og proteser som kan festes på implantat. Tannlegen vil gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg.

Har du et resttannsett som kan brukes til å feste en delprotese til, vil dette ofte være en stor fordel. Kan ingen av tennene bevares, trenger du en helprotese. Protesen sitter vanligvis relativt løst i munnen. Som oftest klarer pasienten å venne seg til det, men ønsker man likevel størst mulig komfort kan man få kunstige tannrøtter i kjeven som protesen festes til. For mer informasjon og bildermaterialer se under «implantat prostetikk» og ta gjerne kontakt med oss.

En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metalskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tennene. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

En protese er laget etter et nøyaktig avtrykk av gane og kjevekam. Det brukes et tannkjøttfarget akrylmateriale hvor kunstige tenner i plast festes. Protesen til underkjeven er hesteskoformet fordi det skal være plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Det er bl. a. derfor man skal lære seg å bruke proteser.

Det skjer løpende små forandringer i munnen, og protesen vil med tiden passe dårligere og dårligere. Det betyr at den blir vanskeligere å tygge med, at den løsner når man snakker og at gommene som protesen hviler på kan bli irriterende og dessuten gi grobunn for infeksjoner. Tannlegen kan underfore protesen på innsiden, eller kanskje fornye innsiden av den lyserøde plasten tennene er festet til. Du bør gå til kontroll hos tannlegen minst én gang i året.

Tannimplantat

Et tannimplantat er en kunstig tannrot, som oftest laget av syntetiske og bearbeidede biomaterialer laget av titan. Den kunstige tannroten er beregnet å vokse sammen med beinet som ligger rundt.

På et tannimplantat kan man feste, skru eller lime enkelte kroner (bilde 1), broer (bilde 2) eller en fast eller avtagbar tannprotese som hel- eller delproteser (bilde 3).

I vår klinikk bruker vi det opprinelige og velprøvde implantatsystemet fra den svenske oppfinneren Per Ingvar Brånemark. Implantatsystemet har vært i bruk siden 1965 og er det mest brukte og dokumenterte systemet for implantater.

Å operere et implantat i kjevebeinet gjøres under lokal bedøvelse og er ikke smertefullt. Inngrepet tar mellom et kvarter og en halv time i gjenomsnitt, avhengig av hvor mange implantater som skal settes inn. Implantatet trenger deretter tid til å gro sammen med beinet, noe som normalt tar to til tre måneder. I løpet av denne tiden går pasienten med en diskré, midlertidlig løsning som dekker over implantatet. Etter helberedningstiden fjernes den midlertidige løsningen og implantatet tas i bruk.

UFORPLIKTENDE RÅDGIVNINGSTIME

Vi tar gjerne en prat om hva vi kan gjøre for deg, helt uten binding.